La Florida es planta

A primera hora del matí del dilluns 17 d’abril de 2023, unes màquines excavadores van arribar als Blocs de La Florida amb l’objectiu de desmantellar els jardins i retirar les plantes que la plataforma La Florida es planta havia col·locat per guarnir els parterres dels Blocs 1, 2, 3 i 4. Des de mitjans de març, la nostra plataforma està duent a terme un treball de conscienciació ciutadana al barri; la finalitat d’aquest treball és la de fer replantejar a l’Ajuntament, a través del Pla Regeneració Urbana Integral Les Planes – Blocs Florida, la idea de suprimir els històrics parterres dels Blocs. En el seu lloc volen dur a la pràctica una prova pilot per pavimentar el terra i instal·lar reixes metàl·liques al voltant dels baixos dels edificis esmentats.

 

L’11 d’abril, des de la plataforma, vam publicar un comunicat amb el suport de nombroses entitats socials i col·lectius de la ciutat. Al manifest posàvem en qüestionament el suposat procés participatiu realitzat per l’Oficina del Pla Integral dels Blocs fa gairebé cinc anys. Creiem que aquest diàleg, que es va fer només amb una part del veïnat, no va ser prou inclusiu. Considerem que estem parlant de la via pública i que, per tant, el procés de participació s’hauria d’haver estès al conjunt de veïnes i veïns de la zona.

 

Des de La Florida es planta creiem, tanmateix, que combatre la crisi climàtica i l’escalfament global del planeta hauria de ser una prioritat. Les polítiques urbanístiques basades en més ciment i menys zones verdes no van, precisament, en aquesta direcció. Recordem que l’Hospitalet és el municipi de més de 50.000 habitants amb menys zones verdes de tot Catalunya, amb només 5,57 m2 per habitant.En canvi, Sant Cugat del Vallès té 34,13 m2 de zones verdes per habitant. La situació a la zona nord de la nostra ciutat és encara més greu especialment quan arriben l’estiu i les altes temperatures. De nou, el veïnat més vulnerable serà qui en pagui les conseqüències.

El mateix Pla Regeneració Urbana Integral Les Planes – Blocs Florida s’indicava que la rehabilitació i millora de la zona havia d’anar acompanyada d’una corresponsabilització vers l’entorn, així com de l’ampliació de les zones verdes i d’esbarjo. Al citat pla de l’Ajuntament també es feia referència al fet que un dels objectius del reforma era la millora mediambiental del barri. Òbviament, aquests compromisos no només no s’estan complint sinó que s’està treballant en la direcció oposada.

 

La pavimentació dels parterres dels Blocs de La Florida afectarà la salut i el benestar de les nostres veïnes i veïns. Aquesta actuació podria provocar un efecte ICU (illa de calor urbana), un fenomen que es produeix a àrees urbanes on el terreny natural i la vegetació són substituint progressivament per edificis, pavimentacions i altres estructures similars. Les conseqüències són diverses: la concentració d’edificis redueix el flux de vent retenint l’aire calent, que és irradiat durant la nit.

L’ús de materials d’alta capacitat d’absorció i retenció del calor solar produeix un notable augment de les temperatures, que pot arribar a una pujada del 45%. Aquest fet, unit a la contaminació i a la incomoditat tèrmica, poden provocar problemes de salut per a la població. Aquest és, sens dubte, el cas dels Blocs de La Florida.

Des de La Florida es planta emplacem l’Ajuntament a realitzar un procés real de participació. Seguirem reivindicant un barri amb més zones verdes, més respirable, amb més flors i plantes, més sensible amb el medi ambient i amb refugis climàtics que facin front a les pujades de temperatures de l’estiu. En definitiva, volem una millor qualitat de vida al nostre barri i uns carrers amb més zones verdes i menys ciment. Perquè la nostra salut i el nostre futur estan en joc.

 
ààà