Escola Popular Keras Buti, cooperativa de consum
L’Escola Popular Keras Buti va néixer gràcies a l’impuls dels recursos dedicats a la línia de subvenció a projectes singulars del programa Aracoop. La proposta es va articular entre els barris de La Florida i Bellvitge com un espai per posar en valor els sabers i formes d’aprenentatge populars sovint demonitzats i vinculats a comunitats subalternitzades per qüestions de raça, origen, gènere o classe, entre altres. A partir de paradigmes vinculats a l’economia feminista es va relacionar i unir la cura de la vida amb la cura de la terra i la vinculació entre condicions materials i simbòliques que. Això va dur a la formalització jurídica d’una cooperativa de consum que actualment té 6 nodes (4 a l’Hospitalet i 2 a Barcelona) i una associació que gestiona el projecte “La Suculenta” des de 2019 i participa de l’eix de treball sobre economia en relació a les migracions, racialitzacions i cures i de l’eix de treball sobre agroecologia i justícia social de l’Ateneu cooperatiu de l’Hospitalet, La Col·lectiva.
La cooperativa de consum ha participat durant 2019 i 2020 com a promotora de l’Ateneu i enguany fa les seves aportacions com a participant (convocatòria 2021-24).
Ha participat de dos projectes singulars d’intercoperació: Kilombo(2020-21) i Keras Buti a la Chalmeta (2021-22). Forma part de la XESL’H, de la Federació de Cooperatives de Consum de Catalunya i ha estat impulsora del projecte “Alterbanc” (https://alterbanc.org) que van activar diferents organitzacions durant la pandèmia a partir dels fons de contingència per cercar solucions a la situació d’emergència vinculada a l’accés als aliments i a la revisió dels drets de la ciutadania i el sistema assistencial.